Krukaslagers monteren

Deze tip gaat over het monteren van krukaslagers (en krukas).

We gaan ervan uit dat je motorblok reeds uitgebouwd is en je carter al gedeeld, leeg en schoon is. Velen slaan krukaslagers er met een dop of pijp en hamer in. FOUT! Verwarm je carterhelften beide op een kachel óf heel voorzichtig met een gasbrander (zg. camping brander is prima).

Leg ruim vantevoren de nieuwe krukaslagers en je krukas in het vriesvak. (niets tegen je moeder zeggen want die begint gelijk te zeuren over olie en vet) Als je carterhelften lekker warm zijn, (je mag ze net niet meer aan kunnen raken) leg je ze op een houten ondergrond. Dan pak je snel één ijskoud lager en die leg je nu zó in het carter. Je zult zien dat ie er zó invalt!

Doe meteen ook het andere carter. Niks slaan, niks persen. Je maakt gewoon gebruik van de maximale krimp en uitzettingswaarden van metaal. Nu kun je gelijk de krukas in het lager steken en het andere carterdeel er op leggen.

Zo, nu zit je blok dicht. Bouten erin en klaar............ Gebruik ALTIJD nieuwe lagers en keerringen. Lagers kun je namelijk niet zonder enige mate van geweld eruit krijgen en daar kunnen ze niet tegen. Altijd een setje nieuwe lagers monteren dus.

Wacht a.u.b...