Hoe weet je of je de juiste maat [hoofd]sproeier in je scoot hebt zitten?


Hoe weet ik wat de juiste maat hoofdsproeier is voor een 2 takt motor?

Het is ten eerste een fabeltje om te zeggen; die of die sproeier moet in die scooter met zus of zo'n cilinder. Je hebt gewoon duizenden combinaties van onderdelen en merken. Dus een standaard antwoord is er niet!

Ga daarom als volgt te werk:

Je begint met een check van de kleur van je bougie nadat je een eind volgas hebt gereden. Aan de kleur van je bougie kun je namelijk aflezen hoe de verbranding van je gassen is.

  • Is de kleur lichtgrijs tot grijs; dan is de sproeier te klein. 
  • Is de kleur zwart dan is de sproeier te groot.

De juiste kleur is donker-of koffiebruin voor gietijzeren cilinders en lichtbruin voor nikacil en croomwandcilinders. Als je dit resultaat hebt bereikt, heb je de ideale verbranding en dus het meeste vermogen! Werk altijd in kleine stapjes op- cq aflopend!

Zie ook de tip over het afstellen van je luchtstelschroef.

Omdat een foto meer zegt dan duizend woorden: 

LET OP: Voor 4 takt motoren gelden andere waarden! 

Een bougie van een 4 takt motor moet altijd grijs zijn. Dus de juiste sproeier kun je niet aflezen aan de kleur van de bougie. Bij een 4 takt moet je dit 'voelen' als je er op rijdt. Als de scooter of bromfiets inhoud kan dat zijn omdat de sproeier te klein of te groot is. Bij een te grote sproeier kan de bougie richting zwart gaan of nat blijven. Bij een te kleine sproeier zal de bougie geen verkleuring geven maar eventueel verbranden op termijn.